

_edited.jpg)
Julie Artisans, New York 2009:
''Dutch artist/designer Saptenno experiments with common, "flexible" materials that she transforms into 3-dimensional necklaces and bracelets. She has explored Tyvek (an indestructible paper-like fabric used for insulation) and fleece, as well as bicycle inner tubes.
A graduate in visual arts, textiles and fashion, she has written and lectured about her processes in many venues in The Netherlands, including the annual course for the Fries Museum in Leeuwarden. In 2003 Saptenno was nominated for Best Product Design by the Vormgevingsprijs Friesland. She has exhibited extensively in museums, galleries and public spaces throughout the country''.
​
​
Material Addict.
''I feel amazed and find it beautiful if shapes, so to speak, 'grow' when I edit the material or take it out of its original context. I like to recycle, re-use old materials, and that's why I often choose everyday materials. I also find pleasure in the playful and ordinary things that I encounter in everyday life. Arts and crafts have my attention and I'm fascinated by flexible materials. No rigid concepts, I rather work from intuïtion, passion and ethusiasm''
Sasja Friedrichs .
Vrije vormgever .
Senior Docent textiel & interieurstyling .
Passie in Vorm en Materiaal
Mijn verhaal begint niet bij een diploma, maar bij een brede interesse in materiaal, vorm en presentatie. Eind jaren '80, tijdens mijn werk als etaleuse bij Vroom & Dreesmann en Intratuin, ontdekte ik hoe materiaal zich laat vormen en presenteren. In 1996 studeerde ik af aan de NHL/HBO Tehatex met een specialisatie in modestyling en textiel. Ik begon als freelance vormgever en werkte daarnaast in het textielatelier van de Hogeschool Leeuwarden. Toen wist ik nog niet dat textiel altijd een belangrijke rol in mijn werk zou blijven spelen.
​
Ik werkte twee jaar lang aan exposities en standontwerpen voor het Centrum Beeldende Kunst en specialiseerde me verder in styling en trendwatching bij Joke Lunsing. Een stage bij Lazy Lady in Amsterdam gaf me nieuwe inzichten in vormgeving en materiaalgebruik.
Vrije vormgeving werd mijn richting: een combinatie van sieraden, mode, textiel, product en interieur, altijd met een focus op hergebruik en upcycling. Dit begon in 1992 tijdens een reis door Indonesië, waar ik in een kampong op de Molukken leerde hoe je met minimale middelen iets nieuws kunt creëren. Die gedachtegang vormt sindsdien de basis van mijn werk.
​
Mijn experimenten met materialen leidden tot de ontwikkeling van Tyvek thermofixatie. Met deze techniek gaf ik workshops en lessen voor onder andere het TextielMuseum, Kunstencentra en Textiel Plus. Als bestuurs- en redactielid van Textiel Plus Magazine kreeg ik de kans om mijn netwerk uit te breiden en mijn kennis verder te verdiepen. Ik volgde masterclasses bij Dr. Kate Well en Joy Boutrup om mijn expertise op textielgebied te verbreden.
​
In 2001 werd mijn BULB-sjaal, gemaakt van gerecyclede PET-fleece, genomineerd voor de Vormgevingsprijs in de categorie Best Product Design. Hoewel de hoofdprijs ging naar Marcel Wanders, Hella Jongerius en Jurgen Bey, besefte ik later pas hoe waardevol mijn ontwerp was. Twaalf jaar later verscheen het in de trendboeken van CO-OKBOOK, een bevestiging van de tijdloosheid en duurzaamheid van het ontwerp.
​
Mijn sieraden en textiele objecten zijn wereldwijd geëxposeerd en verkocht, van het Sieradenkabinet bij Yksi in Eindhoven tot tentoonstellingen in Moskou, Barcelona, Budapest en Amman. Ik nam deel aan Dutch Design Week en mijn ontwerpen bereikten ook New York, Houston, Chicago en de Italiaanse Vogue. Samenwerkingen met onder andere Yksi en curator Leonne Cuppen brachten mijn werk naar internationale designplatforms.
​
Naast mijn ontwerpwerk ben ik al vijfentwintig jaar verbonden aan het Deltion College in Zwolle als senior docent en ontwikkelaar. Hier geef ik vorm aan onderwijsprogramma’s op het gebied van vormgeving, interieurstyling en mode. Recent is daar de ontwikkeling van Proto Zwolle en Deltion DMI Expo bij gekomen, waar ik mijn ervaring met exposities inbreng.
Mijn werk is altijd in beweging, gedreven door de zoektocht naar nieuwe mogelijkheden met bestaande materialen. Hergebruik, experiment en vormgeving blijven de rode draad in alles wat ik doe.
​